marți, 24 aprilie 2018



Festivalul Castanilor 2018 de la Ungheni, Republica Moldova

Cu aproape 40 de ani în urmă în centrul orașului Ungheni, pe o distanța de peste 3 km a fost plantată cea mai lunga alee de castani din Moldova și una dintre cele mai lungi alei de castani din Europa. În timp, aceasta a devenit un important obiectiv turistic pentru municipiul Ungheni, care surprinde vizitatorii orașului nostru atât prin distanța pe care se întinde, dar mai ales prin priveliștea spectaculoasă a castanilor înfloriți. Pentru aduce în atenția publicului frumusețea Aleii de castani, în special atunci când e în floare, dar și originalitatea tradițiilor moldovenești. primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu IP Oficiul Naţional al Viei şi Vinului („Wine of Moldova”) va desfășura în acest an prima ediție a Festivalului Castanilor.

„Ideea organizării Festivalului castanilor a fost lansată acum câțiva ani. În acest an am decis să realizăm acest proiect. Sperăm să fie unul pe placul unghenenilor și să devină un instrument bun pentru promovarea turismului local / național / internațional, a valorile social-culturale și natura urbană a municipiului Ungheni. Preconizăm desfășurarea Festivalului Castanilor la începutul lunii mai.” a declarat Eduard Balan, viceprimarul municipiului Ungheni.

Potrivit organizatorilor festivalul va avea un specific promoţional, reunind diversitatea artelor într-un singur eveniment, cum ar fi: pictura, fotografia, meșteșugăritul, muzica, dansul și gastronomia, toate acestea având ca scop promovarea culturii locale, naționale și regionale. Evenimentul va viza reînvierea artei meşteşugăreşti prin amenajarea unui Orășel al tradițiilor unde vor fi expuse lucrări de artizanat a meșterilor populari. Vor fi invitați să participe meșteri populari din Republica Moldova și din România.

În cadrul festivalului vor fi amenajate și alte zone pe interese: zona copiilor (concurs desen pe asfalt, face painting, concursuri distractive, ateliere pentru copii/ master class), zona Artelor (expoziția Aleea de Castani /Ungheni în fotografii, expoziție de picturi Aleea de Castani/ Ungheni, foto Banner / zonă pentru ședințe foto). Pentru amatorii de sport va fi amenajată o zonă de sport unde vor fi desfășurate competiții de șah, competiții sportive pentru întreaga familie, va fi desfășurată și o competiție atletism pe aleea castanilor.

Desigur, nu va lipsi zona gastronomică. IP Oficiul Naţional al Viei şi Vinului în calitate de co-organizator al evenimentului, în cadrul Festivalul oenogastronomic „DeVin & DeGust” și a Festivalului Castanilor care se vor desfășura concomitent, va promova regiunile și vinurile cu IGP “Codru”, “Ștefan Vodă”, “Valul lui Traian” și „Divin”. În zona gastronomică vor fi prezentate și bucatele tradiționale: sarmale, plăcinte, friptură, costiţe, piept de pui, cârnăciori, mici, produsele locale ( brânzeturi, cașcavaluri, mezeluri), patiserie a producătorilor autohtoni. Cu siguranța vedeta bucatelor vor fi gustările din castan.

Evenimentul va reuni oaspeți din țară și de peste hotare, reprezentanți a orașelor înfrățite cu municipiul Ungheni, personalități notorii, artiști și colective artistice cu renume.

Promovarea localităților prin organizarea unor festivaluri tematice este o strategie tot mai des practicată în Republica Moldova. Astfel de festivaluri sunt organizate anual la Lozova (Strășeni) – Bostaniada, Cobusca Veche (Anenii Noi) – Lavanda Fest, Briceni – Festivalul Cartofului, Cimișlia – Festivalul Strugurilor, Năpădeni (r. Ungheni) – Festivalul „La plăcinte”, Holercani (r. Dubăsari) – Festivalul iProsop, Cricova – Must Fest, Orheiul Vechi – Gustar, etc.

Mai multe detalii despre Festivalul Castanilor, precum și programul evenimentului vor fi publicate în presa locală, pe www.ungheni.md și pe pagina de facebook a primăriei municipiului Ungheni. Totodată, primăria încurajează cetățenii să vină cu propuneri și idei interesante pentru a asigura o mai bună organizare a Festivalului Castanilor.

Contacte:
Tel. de contact: 0236 22106, 27439,
primaria.ungheni@gmail.com,
https://www.facebook.com/pg/ungheni.md
Sursa: Facebook


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii