luni, 15 august 2016


Alerta! Daca va pomeniti cu un asemenea gandac in casa, fugiti imediat la medic! Centrul pentru Boli, Control si Prevenire a emis o avertizare cu privire la problemele grave de sanatate pe care le poate transmite gandacul Triatomine, numit adesea si "gandacul asasin" sau "gandacul care saruta", o insecta care transmite un un parazit periculos, numit Trypanosoma, ce poate chiar si omori un om. 

 Odata cu patrunderea parazitului in organism, acesta provoaca boala mortala Chagas, o boala ce afecteaza opt milioane de oameni la nivel global. Boala Chagas conduce la probleme grave cardiace si adeseori victima are un sfarsit fatal. La aproximativ 2 luni de la muscatura gandacului, dupa perioada de incubatie, apar simptome precum febra, dureri musculare, dificultati de respiratie, dureri de cap si glande limfatice umflate. 



 Medicii pot confunda usor simptomele bolii Chagas cu cele ale gripei obisnuite, insa boala Chagas are niste particularitati precum umflarea pleoapelor sau leziuni specifice la nivelul pielii. Aproape o treime din bolnavii care au contractat aceasta boala au dezvoltat si probleme cardiace, in timp ce o zecime din ei au probleme de digestie. 
Chiar daca nu exista nici un vaccin pentru boala Chagas, daca va prezentati din timp la medic si sunteti diagnosticat corect, tratamentul are o eficienta de aproape 100%. Boala Chagas este numita asa dupa medicul brazilian Carlos Chagas care a descoperit infectia provocata de catre parazitul Trypanosoma cruzi la inceputul secolului XX, in anul 1909. 

 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii