miercuri, 9 iulie 2014



Politicienilor romani le place sa se laude ca Romania este vazuta ca o tara care reprezinta un model pentru cum se comporta cu minoritatile aflate pe teritoriul sau. Intr-adevar Romania este de laudat si de felicitat pentru acest lucru dar se pare ca in acelasi timp a ramas repetenta la modul in care stie sa apere interesele romanilor de pretutindeni, a acelor romani care au avut ghinionul ca din anumite motive istorice sa ramana prinsi pe teritoriile altor state care nu se prea impaca prea bine cu drepturile si cu libertatile minoritatilor.

La acest capitol, al atentiei pe care Romania a acordat-o romanilor aflati dincolo de granitele sale, tara noastra sta destul de prost in comparatie cu tari cum ar fi de pilda Ungaria, o tara care isi apara uneori chiar la un mod agresiv minoritatea maghiara din alte tari.

Acordarea cetateniei romane pentru romanii de pretutindeni, si mai ales a celor care sunt discriminati sau abuzati de catre unele tari, cum ar fi exemplul romanilor din Valea Timocului, ar trebuie sa devina o formalitate mult mai usoara si sa se transforme chiar intr-o prioritate.




Acordarea a tot felul de facilitati si drepturi catre minoritati, uneori chiar mai multe decat are chiar populatia majoritara romaneasca si ignorarea problemelor cu care se confrunta romanii de peste granite este o dovada de ipocrizie si de nesimtire din partea autoritatilor romane.Formalitatile greoaie si coruptia functionarilor care se ocupa cu acordarea cetateniei romanesti ar trebui sa nu mai existe si sa fie stopate cat mai curand.

Din punctul nostru de vedere, formalitatile de obtinere a cetateniei romane pentru romanii din afara granitelor ar trebui mult simplificate si eventual facuta o lege speciala pentru asta. Ungaria deja a facut acest lucru si a ademenit inclusiv etnici romani pentru a-si lua cetatenia ungara, Romania de ce nu o poate face pentru romanii de pretutindeni?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii